Vaudeville & Feydeau

Vaudeville is van oorsprong een populaire vorm van muziektheater met liederen dat ontstond op basis van het Franse improvisatietheater. Het is een theatervorm die lijkt op wat in Nederland en België wordt verstaan onder variété en het kan daarom worden beschouwd als de voorloper van het hedendaagse cabaret en Stand-up comedy.

Aan het begin van de 19e eeuw schreef François-Joseph-Michel Noël: We noemen een Vaudeville een kleine komedie waarvan de dialoog is doorspekt met vaudevilles. (luchtige, satirische liedjes.) De verzen en de melodieën van deze komedies bevielen zo goed dat ze zich vanuit het theater snel verspreidden.Er waren ook veel invloeden van Italiaanse acteurs die optredens verzorgden in Parijs, eerst geheel in het Italiaans en later in het Italiaans en Frans. Rond 1780 experimenteren twee acteurs Pierre-Antoine-Augustin de Piis en Pierre-Yves Barré met nieuwe vormen voor opera door vaudevilles te introduceren. Beide heren startten in 1792 het eerste Vaudevilletheater

Nadat de vaudeville was omarmd door de theaters, veranderde het woord van betekenis. Het duidde voortaan vooral op lichtvoetige populaire komedies, waarin meestal chaotische en ingewikkelde relaties een rol speelden.

Georges Feydeau was de onbetwiste grootmeester in het genre en was rond de voor-vorige eeuwwisseling niet meer van het Parijse (en het wereldtoneel) weg te denken. Boulevardtoneel, noemden critici zijn werk wel eens spottend. Maar dat was pure jaloezie: avond na avond genoten de toeschouwers van zijn werk in overvolle Parijse theaters.
Liefst zestig stukken schreef hij, die allemaal gemeen hebben dat menselijke relaties op groteske, hilarische en soms venijnige wijze worden belicht.

'Tailleur Pour Dames' is het bekendste werk van Feydeau en is altijd een schot in de roos. Een combinatie van perfecte komische timing én een top cast, zorgt er ook bij ons voor dat deze klassieker niet te missen is. 

Boek nu snel uw tickets. 

Onze sponsors en partners

Volg Ons

Contact

Hoogstraat 41
2000 Antwerpen

secretariaat [at] de-speling.be

BE 0480 262 737